Den livsviktige leken!

– En av våre aller viktigste verdier her på senteret, og en vi etterstreber hver eneste dag, er leken! Det er viktig at barn skal få lov til å være barn er på senteret, uavhengig av alder, forteller daglig leder, Kristin.

På Stine Sofie Senteret finner du masse aktiviteter! Stian Herdal


Bygger opp hjernen

Barn leker om de får muligheten. Et trygt barn kan bruke ressursene sine på å utvikle seg. Trygge barn får viktige ferdigheter for livet: trygghet er nødvendig for å lære og for å skape gode relasjoner til andre. Kombinerer man trygghet og lek er det som et fyrverkeri av gode prosesser i hjernen til barn.

– Stress og utrygghet er meget uheldig for barns utvikling. Da bruker barnet kreftene sine på å være på vakt. Verden blir ikke nødvendigvis et trygg sted å være. Leken kan bidra positivt til å bygge om barns verdensbilde. Derfor er vi veldig opptatt av at barna skal leke alt de orker når de er her på senteret.

– Jeg husker en gang en ungdom som var på senteret. Hun hadde blitt frarøvet store deler av sin barndom grunnet vold og overgrep. Da hun kom til senteret blomstret det lille barnet i henne. Den barneleken hun aldri hadde fått leve ut, kom frem. Det var fantastisk å se henne på lekerommet, sammen med de mindre barna.


Aktivitet og lek på Stine Sofie Senteret

Siden leken har en så stor plass her på senteret, er det lagt opp til alle typer lek og aktivitet hver uke.

– Her finner du alt man kan drømme om! Bowling, klatrevegg, hinderløype, sjakk, lekeplass, gymsal, biljard, spill, utkledningsrom, bamser og instrumenter. Bare for å nevne noe.

Likevel er det noe som mangler, mener Kristin.

– Oppholdsrommet på senteret er litt kjedelig. Vi skulle ønske vi kunne bygge det om til et stort lekerom hvor både voksne og barn kan oppholde seg sammen! Med sklier, klatretau og prinsesseslott! Det er allerede under planlegging, men vil holder enda på å spare opp penger til det.

Bidra til å oppfylle drømmen om et lekeområde!


Bidra til å skape et eventyrlig lekeområde


Brain-race

Det er et mål for oss at barn og voksne skal leke sammen. Lek er viktig for å utvikle seg, og det gjelder både barn og voksne, forteller Kristin.

– Vi forsøker å legge opp til læring gjennom leken. På re-oppholdene leker vi blant annet Brain-race hvor de får ulike oppgaver som voksne og barn skal løse sammen, samtidig som de lærer om den tredelte hjernen. Vi oppfordrer de voksne til å leke på barnas prinsipper og gi leken mer plass i hverdagen.

– Mange voksne forteller i ettertid at de har blitt minnet på hvor fint det er å kunne leke sammen med barnet sitt igjen. Det er tydelig at mange har savnet dette.


Ballong-leken

Når Kristin er rundt og holder foredrag om Stine Sofie Senteret har hun alltid med seg ballonger og leker ballonglek med deltagerne i salen.

– Leken går ut på at alle får en ballong, som de skal forsøke å holde i luften, samtidig som de forsøker å dytte vekk andres ballonger. Etter noen minutter med lek, spør vi alltid: Hvor mange av der hadde bekymringstanker siste minuttene? Svaret er at det har ikke vært plass til slike tanker.

Ballongleken er en fin demonstrasjon for hvordan lek påvirker oss og hjernen, forklarer Kristin. – I tillegg til at det letter stemningen i salen veldig!

Å få leke uten begrensinger og hemninger danner grunnlaget for øyeblikk med glede og fryd, og gir næring til sunn utvikling. Det er aldri for sent å danne nye nevrale nettverk i hjernen.

– Det er aldri for sent å begynne å leke! Er en siste oppfordring fra Kristin

.

Kristin Stokke forteller at lek er viktig, for store og små! Foto: Guro Sommer