– Jeg er hoppende glad!

I dag ble jeg rett og slett hoppende glad på vei hjem fra jobb. Hodet surrer etter en litt tett dag på kontoret, radioen er på i bakgrunnen og jeg hører bare sånn halvveis etter. Jeg hører ordene REGJERING og LEK, ikke en veldig vanlig kombinasjon av ord, og jeg blir nysgjerrig.

Dette var saken: Regjeringen har lagt fram forslag til ny læreplan for de minste skoleelevene. De foreslår mer plass til LEK i skolehverdagen. Det heier jeg på!

Lek er fantastisk! Barn leker om de får muligheten! Det er ofte vi voksne som står i veien med våre tidsskjemaer, bekymringer og krav.

Lek gir barn mulighet til å kjenne fryd, glede, koble seg på omgivelsene, og utforske verden med positive følelser i kropp og sinn. Gjennom dette filteret skjer det fantastiske nye koblinger i hjernen.

Lek reduserer stress. Barn langt ned på barneskolen rapporterer om at de føler seg stresset. Stress står i veien for full uttelling utviklingsmessig, mens lek reduserer stresshormoner i kroppen. Er ikke det fantastisk? For når lekedelen av hjernen aktiveres, kobles bekymringsdelen i hjernen av. Barn lærer derfor lettere når kunnskap kobles med lek.

De kjemiske reaksjonene som skjer når barn leker og kjenner fryd og glede, virker ikke bare utviklende og stressregulerende, de virker i tillegg smertedempende, de stimulerer veksthormoner og bedrer til og med sårheling.

Lek aktiverer den kreative delen av hjernen. Lek fører til full oppmerksomhet på omgivelsene. Og vet du hva? Det gjelder voksne også!

  • Gjennom lek øves den sosiale kompetansen opp.
  • Gjennom lek får barnet prøvd ut ulike strategier som kan brukes i det virkelige liv.
  • Gjennom lek lever barnet seg inn i andre roller og situasjoner, slik at man utvikler empati. Leken bidrar til et mer positivt bilde av seg selv, av andre og av verden.


Barn og lek henger sammen!

Vi voksne må minne oss på den fantastiske gaven lek er for et barn i utvikling. Vi må tåle støy, vi må tåle rot, vi må tåle prøving og feiling, vi må legge til rette for vennebesøk, og vi må spontant hive oss med i leken når barnet inviterer til det. Vi er med på å bygge hjerne. FOR et meningsfullt prosjekt!

Jeg heier så innmari på at regjeringen får gjennomslag for mer LEK!

Hilsen Kristin - daglig leder på senteret!