Med ønske om en lekende god sommer

Et barn ler 300 ganger hver dag. I sommer håper jeg at vi voksne kan le med dem, skape magiske øyeblikk, høre latter under solen og tillate oss å være tilstede NÅ.

Slitne buketter
Plukket iherdig
Samlet i svett liten neve
Bustete fletter
Danser stillferdig
Bittesmå armer må streve
Søkende øyne
Møter mine
"Mamma, de er til deg."
Ingen kan høyne
Gavene dine
Løvetann - bare til meg.

Skrevet av «Lottis»

Latter er fantastisk!

Visste du at et barn ler gjennomsnittlig 300 ganger hver dag? Mens voksne, vi ler bedrøvelige 30 ganger. Hvor flinke er vi da egentlig til å le sammen med våre barn?

Når vi ler, synker produksjonen av stresshormoner i kroppen. Stress, frykt og bekymring minsker blodgjennomstrømmingen i kroppen – inkludert hjernen, mens latter gir skikkelig fart på systemet vårt.

Barnehjernen er i en rasende utvikling, stress over tid er skadelig for barnets utvikling. Stress kan være så mangt. Det kan være ulike typer omsorgssvikt, det kan være høye prestasjonskrav, mobbing eller altoppslukende ungdommelige grublerier.

Hjernen formes av hvordan den brukes. Lek og latter bidrar til å bygge opp barnets hjerne. Blir den utsatt for mye stress og negativitet, skjer utvikling dessverre deretter. Heldigvis kan hjernen påvirkes hele livet. Det vil si at fjerning eller reduksjon av negativt stress kan endre utviklingen i positiv retning. Og selv om endringen går litt senere etter midten av 20-årene, så er det takk og lov håp for oss voksne også!

Vær tilstede NÅ!

Lek og latter er genialt. Faktisk genialt enkelt, men det kan gjøres komplisert av oss voksne. Legger vi til rette for det, kan de aller fleste situasjoner gjøres lekne og det trenger heldigvis ikke koste penger å la barn få sine 300 daglige fantastiske latterkuler. Vi voksne må heller ikke være fri for bekymringer for å få det til, men vi må være tilsted NÅ. Ikke i fortiden som ikke kan endres og ikke i det ukjente som ligger foran oss. Barn er flinke til det – om vi lar dem få lov. De stopper opp på de merkeliste steder – og utforsker de rareste ting. Og i disse øyeblikkene av utforsking og tilstedeværelse, skapes det nye koblinger i en barnehjerne.

Kanskje er ikke tidspunktet riktig for deg som voksen, men hva om du stopper opp og ser viktigheten i det som opptar barnet der og da?

Det er dèt som er å tillate seg noen øyeblikks tilstedeværelse. Det er dèt som er å gi barnet magiske positive koblinger i hjernen. Jo mer magi, jo mer robuste blir de i møte med livet.

Skap magiske øyeblikk

Noen ganger er det krevende å være lekne på barnas premisser, og det er ikke alltid man har lyst til å leke og le. Kroppen klarer ikke å skille mellom falsk og ekte latter. Tvinger du deg selv til å le i mer enn to minutter, vil du etter hvert le både oppriktig og hjertelig. Merkelig greie, men du kan faktisk bestemme deg for å le, og på den måten skape en ekte tilstedeværelse.

La en blomsterbukett fra en svett barnehånd skape jubelstemning i deg og i barnet ditt, og la øyeblikket vare så lenge det kan. Gjør det stort!

Det er mye vi voksne ikke kan styre i barnas liv. Kanskje ble livet mer komplisert enn vi noen gang hadde sett for oss, og kanskje krevde foreldrerollen så uendelig mye mer enn vi hadde trodd? Ikke la alvor, bekymringer og streben etter å gi barna et godt liv, overskygge magien i lek og latter.

Min oppfordring og oppmuntring til deg som leser dette er enkel, men kanskje også utfordrende: Lag så mange lekne og latterfulle øyeblikk som mulig gjennom sommeren. For deg selv og barna rundt deg. Du kan være med på å skape en magisk sommer med magiske sunne og utviklende koblinger i en hjerne som skal følge barnet et helt liv.

Hilsen Kristin på Stine Sofie Senteret